Nyheter

Khamenei gör stora förändringar inom revolutionsgardets ledning

Prästerskapets högsta ledare, Khamenei, möblerar om i revolutionsgardets ledning, en veckan efter att USA förde upp den paramilitära styrkan på sin list över utländska terroristorganisationer.

Hossein Salami ersätter Mohammed Ali Jafari som revolutionsgardets befälhavare, enligt en order från Khamenei. Han har också beordrats av högsta ledaren att uppgradera revolutionsgardets kapacitet inom alla områden.

Fathollah Jamiri utsågs en dag tidigare till chef för revolutionsgardets enhet för personskydd och säkerhet. Enheten ansvarar för personskyddet av högt uppsatta regimtjänstemän och regimens ledare samt landets flygplatser och infrastruktur.

Salami har varit aktiv i revolutionsgardet sedan 1981 och var ställföreträdande befälhavare sedan 2009. Han är känd för sin aktiva roll i regimens ballistiska robotprogram och sin hätska retorik och hot mot västvärlden, framförallt Israel.

Ommöbleringen beskrivs som stora förändringar inom revolutionsgardets toppskikt, rapporterar flera internationella medier. Det signalerar sannolikt att senaste tidens rapporter om interna skandaler och revolutionsgardets inblandning i korruption är sanna, skriver flera internationella medier.