Nyheter

Iranska regimen bakom massiv cyberattack mot Storbritannien

Iranska regimen misstänks ligga bakom en massiv cyberattack mot Storbritannien i december förra året, rapporterar Sky News på onsdagen.

Cyberattacken genomfördes i flera omgångar strax före jul och riktades mot kritiska infrastruktur och parlamentet i landet. Hackare kom enligt rapporter över känsliga uppgifter som parlamentsledamöternas mobilnummer.

En granskning från brittiska nyhetskanalen Sky News visar att fler företag inom den privata sektorn däribland banker var också drabbade av cyberattacken som beskrivs som en “pågående” kampanj.

Granskning visar också att det nationella postkontoret och nätverk som tillhör de lokala myndigheterna var mål för samordnade cyberattacker den 23 december förra året.

National Cyber Security Center (NCSC), ett nationellt center för informations- och cybersäkerhet, sade att det var “medveten om en händelse på internet som påverkade några brittiska organisationer i slutet av 2018.”

“Vi arbetar med de drabbade och ger dem råd för att begränsa skadorna”, berättar NCSC för Sky News.

Personliga uppgifter från tusentals anställda har stulits, däribland e-postadress och mobilnummer till det nationella postkontorets verkställande direktör, Paula Vennells, rapporterar Sky News.

En analys av cybersäkerhetsexperter i Kalifornien har dragit slutsatsen att en grupp med kopplingar till iranska revolutionsgardet ligger bakom denna cyberattack. Gruppen genomförde även en cyberattack mot brittiska parlamentets nätverk i 2017, rapporterar Sky News.

Mobiltelefonnummer till minst 10 brittiska parlamentsledamöter stals under attacken tillsammans med över 10.000 andra uppgifter från parlamentets globala adresslistor.

Lewis Henderson, vicepresident för cybersäkerhetsföretaget Glasswalls enhet för underrättelsehot, säger till Sky News att de stulna uppgifterna kan komma att användas för att starta en mer riktad attack.

“Vi vet att de skulle kunna utge sig för att vara medlemmar från vår egen regering och börja ändra och störa kommunikationen”, sade han till Sky News.

USA:s finansdepartement införde i mars förra året ekonomiska sanktioner mot tio iranska medborgare och ett iranskt företag som straff för att ha varit delaktiga i cyberattacker mot hundratals universitetet världen över, däribland svenska universitet.

Nio av de 10 namngivna individerna var anslutna till Mabna Institute, ett Shiraz-baserat teknikföretag som agerat på uppdrag av revolutionsgardet. De straffade individerna har även åtalats av FBI i sin frånvaro.