Nyheter

USA inför nya sanktioner mot Iran för kärnvapenrelaterat arbete

USA inför nya sanktioner mot flera iranska individer och organisationer. Det tillkännager amerikanska finansdepartementet i ett uttalande på fredagen.

Beslutet tillkännagavs samtidigt som USA:s utrikesminister Mike Pompeo, besökte Beirut där han väntas fokusera på Libanons förbindelser med den tungt beväpnade, Iranstödda terrorgruppen Hezbollah.

14 individer och 17 organisationer med kopplingar till Irans Organisation för Försvarsinformation och Forskning (känd genom sin persiska akronym SPND) straffas i ett gemensamt beslut från USA:s finansdepartementet och utrikesdepartement.

“SPND har gett stöd till straffade iranska försvarsföretag och nyckelpersonal från organisationen spelade en avgörande roll i regimens tidigare arbete med att skaffa kärnvapen”, påpekar finansdepartementet i sitt uttalande.

Dagens åtgärd riktar sig mot grupper, supportrar, bulvanföretag och tjänstemän, som idag är underordnade SPND.

En av de straffade organisationerna är Shahid Karimi Group som arbetar med regimens robotprogram, enligt Reuters.

USA anklagar SPND för att överse Teheranregimens kärnvapenrelaterade forskning samt för att utbilda nya forskare. USA införde straffåtgärder mot chefen för SPND, Mohsen Fakhrizadeh, i 2008.

“Den amerikanska regeringen tar beslutsamma åtgärder mot aktörer på alla nivåer med kopplingar till SPND som har stött iranska regimens försvarssektor”, säger USA:s finansminister Steven Mnuchin.

Företag och individer som kontaktar eller handlar med SPND eller dess underordnade grupper riskerar att straffas av USA. Det varnade en anonym tjänsteman för Trumpadministrationen under en telefonkonferens med pressen på fredagen, enligt Reuters.

En annan tjänsteman sade att straffåtgärderna syftar till att pressa Teheranregimen till att förhandla ett mer omfattande kärnteknikavtal med USA.

Iranska regimens högsta andlige ledare Khamenei sade på torsdagen att Teheran var fast besluten att öka sin försvarskapacitet trots påtryckningar från USA och dess allierade i syfte att stoppa dess ballistiska robotprogram.