Mänskliga Rättigheter, Nyheter

EU förlänger sanktioner mot 82 iranska människorättsförbrytare

EU:s ambassadörer beslutade att förlänga straffåtgärderna mot iranska människorättsförbrytare med ytterligare ett år.

Medlemsstaternas sändebud i Bryssel tog beslutet under onsdagen, berättar anonyma diplomater för medier. Det sedan de inte kunde kommentera diskussionerna offentligt. EU kommer att offentliggöra beslutet inom de närmaste veckorna.

EU fortsätter därmed frysa tillgångar för 82 iranska regimtjänstemän och belägga dem med reseförbud för delaktighet i grymma MR-brott. Dessa straffåtgärder infördes i 2011 och har förlängts årligen sedan dess.

Domare, åklagare, fängelsevakter, befälhavare för revolutionsgardet, högt uppsatta regimtjänstemän och regimens internetpolis är några av de individer och institutioner som finns på EU:s sanktionslista.

EU-beslutet innebär även att det är förbjudet att exportera utrustning till Iran som kan användas för inhemskt förtryck och övervakning av telekommunikation.

Stödaktion i Malmö för folkliga protester i Iran
Stödaktion i Malmö för folkliga protester i Iran uppmanar EU att bryta sin tystnad och handlingsförlamning gentemot iranska regimens MR-brott, den 16 februari 2019.