Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Regimen kommer att blockera Instagram i Iran

Iranska regimen kommer att blockera Instagram på grund av oro för den nationella säkerheten, rapporterar flera lokala medier. Beslutet godkändes av regimens Högsta Råd för Cyberrymden i veckan enligt rapporterna men det är oklart om och när det träder i kraft.

Högsta Rådet för Cyberrymden ansvarar för landets internetövervakning och inrättades i 2012 på order av iranska regimens högsta andlige ledaren, Khamenei.

Rådet består bland annat av regimens president samt mäktiga personer inom säkerhetsapparaten som chefen för underrättelsetjänsten, befälhavare för revolutionsgardet, och landets högsta polischef.

Regimen har sedan tidigare förbjudit och blockerat folkets tillgång till andra populära social medier som Twitter, Facebook, YouTube och Telegram. Regimen har även försökt ersätta dessa medier med ett eget alternativ utan större framgång.

Iranska regimens president Hassan Rouhani, som har två miljoner följare på Instagram, och andra högt uppsatta regimtjänstemän som Khamenei är själva aktiva på Twitter, Telegram och Instagram. De använder dessa sociala medier för att sprida prästerskapets propaganda och rättfärdiga regimens destruktiva politik.

Iranska folket har dock använt samma medier för att organisera regimkritiska protester och sprida bilder och videoklipp från demonstrationer. Detta har varit mest synlig under 2018 då folkliga protester mot regimen växt för varje dag och spridit sig snabbt över hela landet.