Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Iransk politisk fånge dör efter 60 dagars hungerstrejk

Politiska fången Vahid Sayadi Nasiri har dött i Qoms fängelse efter 60 dagar av hungerstrejk. Det rapporterar Iran Human Rights Monitor (HRM) under torsdagen. Hans syster bekräftade nyheten för internationella medier och sade att regimens myndigheter har informerat familjen om hans död.

Familjen stoppades från att hålla en egen begravningsceremoni. Nasiri begravdes enligt uppgifter till FFFI under en ceremoni kontrollerad av regimens säkerhetsagenter. 

Vahid Sayadi Nasiri arresterades i september 2015 och dömdes till åtta års fängelse för “förolämpning av prästerskapets högsta andlige ledare, Khamenei,” och “spridning av propaganda mot staten” efter en summarisk rättegång. Anklagelserna mot honom var baserade på flera inlägg han hade skrivit på Facebook.

Nasiri startade en hungerstrejk i protest mot omänsklig behandling och misshandel han fick utstå i fängelset. Han släpptes i mars 2018 men arresterades igen av regimens underrättelsetjänst i Qom i augusti 2018.

Nasiri sattes i Qoms högst klassade säkerhetsfängelse med vanliga kriminella i väntan på en ny rättegång. Han startade ny hungerstrejk den 13 oktober och krävde en förflyttning till Evin-fängelset där andra politiska fångar sitter frihetsberövade, sade hans syster.

USA:s utrikesdepartement uppmärksammade Nasiris död i ett uttalande på torsdagen och fördömde iranska regimen för allvarliga människorättskränkningar.

“Förenta staterna fördömer iranska regimen i starkaste ordalag för dess fortsatta flagranta kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Vi kräver att regimen slutar utsätta iranier som uttrycker sina åsikter fredligt för brutala förhållanden och långsamt död samt att den friger alla de som hålls frihetsberövade på orättvisa grunder som Dr Farhad Meisami, som också hungerstrejkar, och Nassrin Satoudeh”, sade Robert Palladino, biträdande talesperson för amerikanska UD.

En annan politisk fånge Arzhang Davoodi har enligt uppgifter till FFFI brutit båda benen och sin axel efter att ha misshandlats av fångvakter på Zahedans centrala fängelse.

FFFI rapporterade igår om regimens ökade tillslag mot kristna och MR-advokater i Iran.