Engagemang

Svensk- och exiliranier stöder folkliga protester i Iran

Svensk- och exiliranier, sympatisörer till Iranska nationella motståndsrådet (NCRI), fortsatte att visa sitt stöd för de folkliga protesterna mot regimen i Iran under manifestationer i Stockholm, Göteborg och Malmö på lördagen.

Lastbilschaufförer, arbetare, handlare och bönder i flera städer över hela Iran fortsatte strejka i förra veckan. De protesterar mot regimens förtryck, den ekonomiska krisen i landet, försämrade levnadsförhållanden, dåliga löner samt statlig korruption. De kräver även att regimen ska släppa de som frihetsberövats i samband med tidigare regimkritiska protester och strejker.

Svensk- och exiliranierna uppmärksammade även och ställde sig bakom iranska folkets strävan efter ett demokratiskt regimskifte i landet.

De krävde att Sverige och EU ska villkora förbättrade relationer och ökad handel med Teheran med ett omedelbart stopp för avrättningar, tortyr och godtyckliga arresteringar samt frigivning av samtliga politiska fångar.

Deltagarna uppmanade även UD att bryta sin tystnad kring Teheranregimens människorättskränkningar och fördöma regimens inhemska repression samt terrorism mot regimkritiker och dissidenter utomlands.

Svensk- och exiliranierna uppmanade regeringen att arbeta med EU och FN för att stödja iranska folkets frihetskamp genom att namnge och införa riktade sanktioner mot prästerskapets ledare och högt uppsatta tjänstemän som är ansvariga för systematiska människorättskränkningar i Iran och brott mot mänskligheten.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Detta bildspel kräver JavaScript.