Engagemang

Stockholm: Manifestation till stöd för fortsatta protester i Iran

Svensk- och exiliranier samt sympatisörer till Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) samlades under lördagen på Mynttorget i Stockholm för att visa sitt stöd för iranska folkets pågående regimkritiska protester.

Förra veckan strejkade lastbilschaufförer, lärare och pensionärer i flera iranska städer i protest mot låga löner, den omfattande korruptionen i landet och drastiska prisökningar som tvingat dem att leva i fattigdom.

Närmare 70 personer som deltog i lastbilschaufförernas strejk och uppmuntrade andra att ansluta sig till protesten på sociala medier har arresterats, enligt rapporter från regimens egna medier. Regimen har hotat de frihetsberövade med avrättning för att skrämma andra lastbilschaufförer så att de avbryter strejken, enligt uppgifter till FFFI från Iran.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Lördagens manifestation uppmanade regeringen och UD att fördöma de ökade avrättningarna i Iran särskilt avrättning av minderåriga.

Svensk- och exiliranier uppmärksammade även regimens massarresteringar av tusentals demonstranter sedan slutet av december 2017 då de regimkritiska protesterna började i Iran och spred sig över hela landet.

De betonade att dessa landsomfattande protester som pågår än idag med slagord mot regimen och dess president Rouhani visar att iranska folket är emot prästerskapet i sin helhet och kämpar för ett demokratiskt regimskifte i landet.

Svensk- och exiliranier krävde att Sverige och EU ska villkora förbättrade relationer och ökad handel med Teheran med ett omedelbart stopp för avrättningar, tortyr och godtyckliga arresteringar samt frigivning av samtliga politiska fångar.

Deltagarna uppmanade regeringen att arbeta med EU och FN för att stödja iranska folkets frihetskamp genom att namnge och införa riktade sanktioner mot regimens ledare och högt uppsatta tjänstemän i Iran som är ansvariga för systematiska människorättskränkningar och brott mot mänskligheten.