Engagemang

Manifestationer i Stockholm och Göteborg till stöd för folkliga protester i Iran

Svensk- och exiliranier samt sympatisörer till Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) arrangerade manifestationer på lördagen på Mynttorget i Stockholm och på Kungsportsplatsen i Göteborg till stöd för en ny landsomfattande strejk i Iran från lastbilschaufförer.

Lastbilschaufförer i Iran gick återigen ut i strejk i förra veckan i protest mot höga kostnader, transportavgifter och myndigheternas ovilja att tillmötesgå deras legitima krav. Detta är andra gången på flera månader som lastbilschaufförer går ut i en samordnad strejk i flera iranska städer. Den tidigare strejken ägde rum i majmånad och varade i flera dagar.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Manifestationerna i Stockholm och Göteborg uppmärksammade och fördömde iranska regimens försök att förstöra massgravar i landet där offren från 1988 års massaker på politiska fångar är begravda.

Amnesty International lanserade en brådskande kampanj i torsdags för att stoppa iranska regimens beslut att bygga en väg över dessa massgravar.

Svensk- och exiliranier krävde att regeringen fördömer regimens uppenbara försök att förstöra bevis för ett av de värsta brotten i Irans modern tid. De uppmanade regeringen och UD att agera med tillsammans med de allierade i FN och i säkerhetsrådet för att ställa dem ansvariga inom regimen till svars för detta brott mot mänskligheten.

Deltagarna i Stockholm och Göteborg uppmärksammade också iranska regimens spionage och terroraktiviteter mot regimkritiker och exiliranier i Sverige och EU. De krävde även att UD ska kalla upp iranska regimens ambassadör i Stockholm för att protestera mot Teheranregimens olagliga aktiviteter på svensk och europeisk mark som hotar deras säkerhet.

De manade UD att ta ansvar och stänga prästerskapets ambassad i Stockholm mot bakgrund av hoten mot svensk- och exiliranier och regimkritiker.