Manifestationer i Sverige till stöd för folkliga protester i Iran

Svensk- och exiliranier, sympatisörer till Iranska nationella motståndsrådet (NCRI), medverkade i manifestationer i Stockholm, Göteborg och Malmö, på lördagen för att visa sitt stöd för de pågående regimkritiska protesterna och lastbilschaufförernas strejk i Iran.

 

Lastbilschaufförer i Iran har strejkat i över en vecka i hundratals iranska städer för ökade rättigheter, bättre löner samt bättre levnadsförhållanden. Taxiförare och busschaufförer i flera städer har också anslutit sig till strejken i solidaritet med lastbilschaufförerna och till stöd för deras krav.

Samtidigt förekommer även dagliga demonstrationer mot regim över hela landet med slagord som ”ned med diktatorn” och ”lämna Syrien och tänk på oss”.

En talesman för iranska regimens så kallade rättsväsende hotade demonstranterna i förra vecka och sade att ”varje grupp eller individ som vill äventyra landets säkerhet kommer att konfronteras med beslutsamhet av rättsväsendet och säkerhetsorganen.”

Svensk- och exiliranierna krävde att regeringen ska offentligt fördöma regimens kväsning av folkliga protester samt agera för frigivning av alla politiska fångar och de demonstranter som frihetsberövats i samband med senaste tidens protester i Iran.

Detta bildspel kräver JavaScript.

De kritiserade regeringens och UD:s maniska fokus på kärnteknikavtalet och handel med Teheranregimen och uppmanade regeringen att ändra sin skamliga eftergiftspolitik och istället stödja iranska folkets krav på en demokratisk förändring i landet.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Svensk- och exiliranierna i Stockholm, Göteborg och Malmö uppmanade även regeringen att vidta omedelbara åtgärder i FN i samarbete med EU för att införa sanktioner mot Teheranregimens ledare samt ställa dem till svars för deras systematiska brott mot de mänskliga rättigheterna, i synnerhet beträffande 1988 års massaker på 30.000 politiska fångar.

USA straffade i förra veckan tre iranska organisationer samt flera iranska individer för delaktighet i regimes allvarliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna.