Nyheter

Iraniernas konvent för ett fritt Iran i Washington

Iransk-amerikanska delegationer från mer än 40 amerikanska delstater samlades i Washington på lördagen för att delta i konventet för ett fritt Iran som organiserades av Organisationen för iransk-amerikanska samfund i USA (OIAC).

Den republikanska politikern och New Yorks tidigare borgmästare, Rudy Giuliani var en av konventets huvudtalare. Han uttryckte i sitt anförande stöd för iranska folket samt ett fritt och demokratiskt Iran utan prästerskapet. Han bad amerikanska medier att åka till Paris och delta i iraniernas årliga stora sammankomst den 30 juni.

I ett videomeddelande tackade Iranska nationella motståndsrådet, NCRI:s valda president Maryam Rajavi, deltagarna för att ha tagit sig till konventet i Washington från olika delstater för att uppmärksamma och stödja iranska folkets krav på frihet.

”Ni visar för omvärlden iranska folkets beslutsamhet att inrätta ett fritt, demokratiskt och icke-nukleärt Iran”, sade hon i sitt anförande.

”Iranska folket, som har deltagit i hundratals protester och demonstrationer mot regimen sedan december, strävar efter att störta prästerskapets envälde i sin helhet. De påkallar det internationella samfundet, särskilt västvärlden, att stödja deras uppror för att störta den iranska regimen”, sade Maryam Rajavi vidare och kallade för en mer beslutsam politik gentemot iranska regimen.

”Vi uppmanar eftertryckligen världssamfundet att inte vara tyst inför de bestående människorättsbrott som begås av en regim som avrättar flest invånare per capita i världen. Vi uppmanar dem att genom att anta straffåtgärder tvinga prästerskapet till att frige de som arresterades i samband med senaste tidens uppror och protester [i Iran], däribland hundratals från Irans arabiska och kurdiska minoriteter”, sade hon i ett anförande till iraniernas konvent.

Flera republikanska och demokratiska kongressledamöter gav sina stöd till konventet via meddelande och ställde sig bakom deltagarnas budskap om ett fritt Iran där folket åtnjuter alla sina grundläggande mänskliga rättigheter.

Sheila Jackson Lee (D-TX), demokratisk ledamot i representanthuset från Texas, uttryckte sitt stöd för ett fritt Iran och gratulerade deltagarna för ett konvent för mänskliga rättigheter och demokrati i Iran!

”… Ert budskap liksom de i Iran är ett budskap om fred, ni vill ha demokrati i Iran, inget krig eller förtryck …”, sade kongressledamoten Ted Poe, republikan från Texas, i sitt meddelande till konventet.

Bill Richardson, demokrat och tidigare guvernör i New Mexico, var en annan av konventets huvudtalare. Han uttryckte sitt stöd för ett regimskifte i Iran och backade iranska folkets önskan om ett fritt, demokratiskt, icke-nukleärt Iran som lever i fred med sina grannar.

Kongressledaren Eliot Engel (D-NY), demokrat från New York, berättade sade i sitt meddelande till deltagarna i konventet att ”Ni ska veta att ni har vänner och anhängare i den amerikanska kongressen, villiga att arbeta mot fred och stabilitet i Iran …”

Flera representanter från olika iransk-amerikanska föreningar i USA talade också vid konventet och visade stöd för Irans främsta oppositionsgrupp, Folkets mojahedin (PMOI/MEK), och den större oppositionskoalitionen, Iranska nationella motståndsrådet (NCRI).

Talarna lyfte även fram NCRI:s valda president Maryam Rajavis 10-punkt demokratiska plattform för framtida Iran som ett alternativ till prästerskapets envälde som idag håller landet i sitt järngrepp.

Tillsammans med andra deltagare uppmanade talarna alla frihetsälskande iranier att delta i den årliga stora sammankomsten i Paris, Free Iran 2018, den 30 juni, för att stödja ett fritt och demokratiskt Iran.

Dr Daneshgari, en framstående iransk-amerikansk läkare beskrev i sitt anförande 40 år av personlig erfarenhet med Folkets mojahedin (PMOI/MEK) och sade, ”Jag har behandlat deras sjuka och skadade och hjälpt dem finansiellt. Jag kan vittna om att de är de mest uppriktiga, engagerade och ödmjuka människorna. De uppfyller sina löften och offrar sina liv för deras mål”.