Nyheter

Ännu en brittisk-iransk medborgare arresterad i Iran

Iranska regimens revolutionsgarde har arresterat ännu en dubbel medborgare. Det rapporterade svenska och brittiska medier på onsdagen och bekräftas av regimens statliga medier under torsdagen.

En iransk-brittisk medborgare identifierad som Abbas Edalat har gripits av revolutionsgardet i Iran i mitten av april, rapporterar TT med hänvisning till uppgifter från det New York-baserade Centrum för mänskliga rättigheter i Iran (CHRI).

Abbas Edalat är professor i datavetenskap och matematik vid Imperial College i London och hade rest till landet för akademiska syften, rapporterar TT. Han greps efter att revolutionsgardet slog till mot familjens hem i Iran. Hans tillhörigheter och dator togs i beslag i samband med tillslaget.

Han är grundare och ordförande för CASMII, en organisation som beskriver sig som motståndare till bland annat utländsk inblandning eller intervention i Iran. Han anklagades för spioneri och regimens revolutionsdomstol har avslagit familjens ansökan om att släppa honom mot borgen.

Abbas Edalat är en av regimens mest kända lobbyister i London och deltagit i flera evenemang organiserade av iranska regimens ambassad i Storbritannien. Han har tidigare hävdat att påståenden om kränkningar av de mänskliga rättigheterna i Iran är ”i stor utsträckning baserat på felaktigheter och överdrifter” som hittats på av amerikanska krigshetsare.

Flera dubbla medborgare från Europa, däribland Sverige, har arresterats av iranska regimen under de senaste åren. De har dömts till döden eller långa fängelsestraff anklagade för spioneri för israeliska och västerländska underrättelsetjänster.

Över 200.000 skrev under ett upprop förra månaden som uppmanar iranska regimen att häva dödsdomen mot den svensk-iranska KI-forskaren Ahmadreza Djalali och släppa honom fri.