Engagemang, Iranier i Sverige

Demonstranter kräver stopp för handel med Iran utan villkor

En stor grupp exiliranier samlades idag (läs onsdagen den 21 februari) utanför Stockholms handelskammare för att protestera mot en delegation från iranska regimen som bjudits in för ett seminarium.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Stockholms handelskammare anordnade seminariet i samarbete med det svenska näringslivets världsorganisation, ICC Sweden, för att förespråka ökad handel med Iran.

Den iranska delegationen representerar inte iranska folket utan är i Stockholm på uppdrag av en regim som förtrycker dem, skrev Förenade Föreningar för ett Fritt Iran i ett pressmeddelande.

Deltagarna krävde att Sverige ska villkora fortsatt svensk handel med Teheran med verifierbara förbättringar av de mänskliga rättigheterna, ett stopp för avrättningar och tortyr samt frigivning av samtliga politiska fångar däribland de tusentals som arresterats under de landsomfattande protesterna och personer med dubbelt medborgarskap.

Den omfattande korruptionen i landet har paralyserat ekonomin och försvagat den privata sektorn till förmån för revolutionsgardet. En majoritet av arbetare i Iran tvingas idag jobba under slavliknande former utan lön i flera månader och ibland i ett år.

Revolutionsgardet, som också fått en ökad budget under Hassan Rouhanis tid, använder pengarna för att finansiera terrorism och det inhemska förtrycket.