Mänskliga Rättigheter

Iransk-kanadensisk miljöaktivist död i regimens förvar

Hans son ifrågasätter regimens uppgifter om självmord

En känd iransk-kanadensisk miljöaktivist har avlidit i regimens ökända Evin-fängelse, det skriver hans son på sociala medier. Han ifrågasätter dock regimens uppgifter om att han ska begått självmord, enligt TT på söndagen.

Kavous Seyed-Emami var chef vid stiftelsen Persian Wildlife Heritage Foundation. Stiftelsen arbetar för att skydda sällsynta djur i Iran, rapporterar TT och flera svenska medier. Han arresterades den 24 januari och regimens myndigheter informerade familjen om hans död den nionde februari, skriver hans son, Raam Emami, på Twitter. Hans död har dock inte bekräftats av officiella källor.

Teherans åklagare, Abbas Jafari-Dolatabadi, tillkännagav tidigare att regimens säkerhetsstyrkor har gripit flera individer för spioneri, rapporterar en av regimens nyhetsmedier Mizan. Jafari-Dolatabadi finns med på EU:s sanktionslista för ansvar i regimens människorättskränkningar

”De samlade hemligstämplad information i strategiska områden … under täckmantel av vetenskap eller miljöprojekt”, sade Jafari-Dolatabadi. Han identifierade inte de frihetsberövade, enligt TT.

Kavous Seyed-Emami undervisade tidigare vid Imam Sadegh-universitetet i Iran. Han beskrivs som en av de bästa lärarna, säger en bekant som vill vara anonym till TT.

Flera frihetsberövade demonstranter har dött under tortyr i regimens fängelser sedan de folkliga protesterna mot prästerskapet startade i december förra året. Regimen har dock hävdat att de tagit sina liv eller varit missbrukare.