Ekonomi

USA straffar iranska regimens Quds-styrka för valutaförfalskning

USA:s finansdepartement avslöjade i veckan att iranska revolutionsgardets utlandsstyrka, Quds-styrkan, driver ett stort nätverk i Jemen som förfalskar banksedlar i syfte att finansiera styrkans verksamhet.

Finansdepartement tillkännagav i ett uttalande i måndags att det inför sanktioner mot två tyska företag samt individer och enheter kopplade till Quds-styrkan för delaktighet i vad det beskrev som ett avancerat upplägg för valutaförfalskning, enligt internationella och amerikanska medier

”Hundratals miljoner dollar” i jemenitiska sedlar förfalskades sannolikt med hjälp av revolutionsgardets Quds-styrka, enligt ett uttalade från USA:s finansdepartement.

Nätverket förfalskade jemenitiska banksedlar ”till ett potentiellt värde på hundratals miljoner dollar” för att stödja och finansiera revolutionsgardet och dess terroraktiviteter.

Revolutionsgardet och dess Quds-styrka opererar i Jemen, Syrian, Irak och andra länder i regionen och stöder Assadregimen, Houthirebeller och andra terroristgrupper i Mellanöstern ekonomiskt och militärt i strid mot flera gällande resolutioner från FN:s säkerhetsråd.

De två tyska företagen agerade som bulvanföretag i syfte att lura europeiska leverantörer, kringgå exportrestriktioner och förvärva avancerade tryckmaskiner, maskiner för säkerhetsföreskrift och råvaror för att stödja planen.

Ena företaget ”ägs eller kontrolleras” av Reza H., den huvudmisstänkte mannen bakom upplägget, medan det andra straffas för att ”ha gjort affärer åt eller handlat på uppdrag av” honom.

Straffåtgärderna innebär att de straffade individerna och företagen nu får sina tillgångar frysta och det blir förbjudet för andra företag att handla med dem.