Ekonomi

USA åtalar iransk hackare för attacker mot HBO

Amerikanska åklagarmyndigheten i Manhattan har beslutat att åtala en iransk medborgare för ett omfattande dataintrång i tv-bolaget HBO:s nätverkssystem, rapporterar amerikanska medier på tisdagen.

Den åtalade mannen Behzad Mesri, även känd som ”Skote Vahshat”, anklagas för att ha stulit serier däribland ”Game of Thrones” och hotat med att släppa framtida avsnitt som ännu inte hade sänts om tv-bolaget inte betalade sex miljoner dollar (ca 48 miljoner kr).

Den tillförordnade statsåklagaren Joon Kim sade under en presskonferens att Mesri var i Iran men att han kommer ställas till svars trots att amerikanska myndigheter inte kan gripa honom omedelbart.

”Han kommer aldrig att kunna resa utanför Iran utan rädsla för att arresteras och hämtas hit”, sade Kim.

Kim beskrev Mesri som en ”erfaren och sofistikerad hackare som attackerat och förstört datorsystem runtom i världen under en längre tid”.

Han tillade att Mesri hade arbetat för iranska regimens militär och genomfört attacker på militära system, kärntekniska mjukvarusystem och israelisk infrastruktur.

Amerikanska åklagarmyndigheter sade vidare att Mesri hade hjälpt en irländsk hackergrupp, Turk Black Hat Security Team, utsätta hundratals webbplatser i USA och andra länder för avancerade dataintrång.

Behzad Mesri är nu efterlyst i sin frånvaro och har placerats på den federala polisen FBI:s ”Most wanted”-lista.