RSF: Iranska regimen hotar journalister för positiva rubriker

Iranska regimens hemliga nätverk av spioner hotar och utpressar många journalister och deras familjer för att säkra positiva rubriker och bra rapportering i internationella medier. Det skriver ”Reportrar utan gränser (RSF)” på onsdag.

Rapporten avslöjar Teheranregimens försök att påverka utländska journalisters nyhetsbevakning av landet.

Enligt rapporten går regimen så lång som att hota, gripa och häkta familjemedlemmar till dessa reportrar och uppskattar att minst 50 internationella journalister har hotats under förra året.

“Iran använder sitt spionnätverk och landets hårdföra rättsväsende för att hota journalister med straffpåföljder och i många fall häkta familjemedlemmar som sedan utnyttjas i syfte att utöva påtryckningar mot västerländska journalister”, skriver RSF.

Medier som brittiska BBC och amerikanska Voice of America har utsatts för hot och i vissa fall har de fått sina datorer kapade av Iran, enligt rapporten. Samtliga internationella medier med nyhetsbevakningen på persiska är drabbade oavsett vilket land än de befinner sig i.

Journalister från Radio Farda (Radio Free Europe:s persiska nyhetskanal) och statsfinansierade persiska nyhetsmedier som Voice of America, Deutsche Welle och Radio France Internationale, samt privatägda tv-kanaler som Manoto TV och Radio Zamaneh har också hotats av Teheranregimens underrättelsetjänster och så kallade rättsväsende, enligt uppgifterna.

”Alla internationella medier med nyhetsbevakning på persiska är oroade” över den Islamiska Republikens ofta hemliga ansträngningar att utpressa reportrar för att få positiva rubriker, tillägger rapporten.

”RSF har under det senaste året fått uppgifter om tio familjer till  journalister som har blivit inkallade till sådana intervjuer, vanligtvis med agenter från underrättelsetjänsten”, enligt rapporten.

”Totalt har minst 50 journalister i utlandet hotats på något sätt under samma period. Minst 16 av dem har tagit emot dödshot”, avslöjar RSF.

Dessa ansträngningar är bara en del av hur Teheranregimen hotar och manipulerar journalister och oliktänkande röster i syfte att tysta rapporteringen om dess människorättskränkningar samt andra olagliga aktiviteter, såsom en pågående massiv satsning på militär uppbyggnad som syftar till att konfrontera västerländska länder som USA, rapporterar amerikanska nyhetssidan, Washington Free Beacon.

Under de internationella kärnteknikförhandlingarna i Wien, Lausanne och andra städer kunde Washington Free Beacon på plats bevittna iranska reportrar allierade med landets statskontrollerade medier övervaka journalister och ta bilder på dem när de arbetade.

“Det här är en del av Irans ansträngningar att övervaka och kartlägga reportrar som rapporterar om landet för en rad inflytelserika medier”, berättade källor för Free Beacon.