Nyheter

Rohani ersätter en bödel med en annan i sin regering

Iranska regimens president, Hassan Rohani, presenterade sin nya regering på tisdagen där han bland annat ersatte en bödel med en annan.

Han har utsett Alireza Avaie, som var direkt involverad i 1988 års massaker på politiska fångar i provinsen Khozestan i sydvästra Iran, till justitieminister. Han ersätter Mostafa Pourmohammadi, som var en av de tre medlemmarna i ”Dödskommittén” i Teheran under samma tid.

Kommittén översåg och ansvarade för massavrättning av 30.000 politiska fångar i regimens fängelser under sommaren 1988.

På en presskonferens i Paris den sjätte september 2016 avslöjade Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) Avaies delaktighet i denna massaker då han tjänstgjorde som staden Dezfuls åklagare från 1979 till 1988. Han var huvudansvarig för genomförandet av avrättningarna i Unesco fängelset i staden, vilka startade efter en fatwa utfärdad av prästerskapets grundare och dess första högsta andlige ledare, Khomeini.

Avaie beordrade bland annat att “minderåriga fångar” skulle avrättas i grupper om två eller tre, i ett fält nära fängelset, enligt ögonvittnesrapporter från flera tidigare fångar.

Från 2005 till 2014 tjänstgjorde Avaie som chef för domstolar i Teheranprovinsen och utsågs därefter till viceminister. I juli 2016 hade Rohani befordrat honom till chef för presidentens särskilda inspektionsbyrå.

EU införde straffåtgärder mot Avaie i oktober 2011 för hans roll i kränkningar av de mänskliga rättigheterna och direkt deltagande i tortyr och massaker på politiska fångar.

Rohanis beslut att ersätta Pourmohammadi med Avaie, är som att ersätta en bödel med en annan. Det visar att hela prästerskapets etablissemang i Iran, i synnerhet det så kallade rättsväsendet, är delaktig i avrättningar, mord och massaker på politiska fångar. Detta precis som Avaies företrädare, Mostafa Pourmohammadi, Morteza Bakhtiari och Ismaeel Shoushtari, samtliga inblandade I 1988 års massaker.