Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Iransk KI-forskare inför rätta i Iran

Idag, onsdag andra augusti, inleds rättegången mot KI-forskaren Ahmadreza Djalali anklagad för spioneri och därmed riskerar dödsstraff.

Djalali – som är iransk medborgare men med permanent uppehållstillstånd i Sverige – har suttit fängslad i över 15 månader, anklagad för spioneri.

Människorättsorganisationen Amnesty International har nu uppmanat myndigheterna att frige Djalali, som riskerar dödsstraff,

– Vi har inte sett att han har åtalats för några brottsliga handlingar i lagens mening. Det är väldigt vagt det här med spioneri, det har inte preciserats närmare vad det handlar om, säger Andrea Bodekull på svenska Amnesty.

Ahmadreza Djalali, som forskat i katastrofmedicin vid Karolinska institutet och har permanent uppehållstillstånd i Sverige, åkte till sitt hemland Iran i april 2016. Han var inbjuden att föreläsa om sitt ämne på universitet i landets huvudstad.

– Han greps av iransk säkerhetstjänst och fördes till Evinfängelset. De första tre månaderna satt han i isoleringscell och fick bara ringa ett tvåminuterssamtal en gång i månaden.

Statsminister Stefan Löfven lovade att ta upp fallet om den fängslade forskaren Ahmadreza Djalali under sitt besök i Iran den 11-12 februari? men ingen rapport publicerades.