Nyheter

Ahmadinejad åtalas för sju fall av missbruk av statliga medel

Iranska regimens tidigare president Mahmoud Ahmadinejad kommer att åtalas för sju fall av missbruk av statliga medel i mångmiljardklassen, enligt rapporter i iranska regimens och internationella medier.

Åtalen gäller hans tid som prästerskapets president då han ska ha missbrukat miljarder dollar i statliga medel, sade åklagaren vid Irans högsta revisionsdomstol under en intervju med en statlig dagstidning som publicerades på söndagen.

”I ett fall som berör hans andra mandatperiod mellan 2009 och 2013 missbrukade han sammanlagt över två miljarder dollar i statliga medel”, sade åklagaren Fayaz Shojaie i sin intervju med dagstidningen, Etemaad. Han tillade att det är otänkbart att ta tillbaka de medel som Ahmadinejad har missbrukat.

”Beslutet [om att åtala] har utfärdats och slutförts i försöken att åtgärda skadorna. Men skadorna från hans beslut är så stora att vi inte har möjlighet att genomföra det … Så vad kan vi göra? Han har inte på något sätt de tillgångar som skulle kunna täcka beloppen”, sade Shojaie.

Enligt dessa beslut förbjuds Ahmadinejad från att inneha statliga och administrativa tjänster på livstid.

Han sade dock inte vad som skulle hända om pengarna inte kunde tas tillbaka från Ahmadinejad, som inte har kommenterat åtalen.