Nyheter

NCRI avslöjar nya detaljer kring Irans robotprogram

Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) kom med nya avslöjanden kring iranska regimens ballistiska robotprogram under en presskonferens i Washington DC på tisdagen.

NCRI avslöjade att regimens högsta andlige ledare Ali Khamenei hade beordrat relevanta institutioner att påskynda sina aktiviteter i syfte att utveckla landets robotprogram efter kärnteknikavtalet som trädde i kraft i januari förra året.

Teherans konstanta provskjutningar av ballistiska robotar har varit en infekterad fråga bland kärnteknikavtalets parter, i synnerhet USA. Iranska regimen har genomfört flera sådana tester sedan de kärntekniska förhandlingarna mellan regimen och världens sex stormakter avslutades i juli 2015.

Kritiker har påpekat att sådana aktiviteter strider mot FN:s säkerhetsråds resolutioner som uppmanar Teheranregimen att avstå från att utveckla robotar som kan bära kärnstridsspetsar.

NCRI identifierade 42 anläggningar och platser som revolutionsgardet använder för att utveckla, tillverka och provskjuta ballistiska robotar. Ali Jafarzadeh från NCRI sade att de nya uppgifterna kom från Folkets mojahedins källor i Iran och hade sammanställts av den iranska oppositionsgruppen, som ingår i det iranska motståndsrådet.

Minst en av dessa anläggningar, beläget i Semnan provinsen, samarbetar aktivt med SPND (Organisation för Försvarsinformation och Forskning), enligt NCRI:s nya uppgifter.

Denna institution har tidigare identifierats som ansvarig för regimens kärnvapenrelaterade arbete. NCRI avslöjade SPND:s existens i 2011, tre år innan USA förde upp institutionen på landets sanktionslista.

NCRI redogjorde även för omfattningen av iranska regimens och Nordkoreas partnerskap.

”Nordkorea har haft ett nära samarbete med Iran när det gäller att utveckla dess robotprogram”, sade Ali Jafarzadeh, biträdande direktör för NCRI:s USA-kontor, till Fox News.

”[Teherans] samtliga underjordiska tunnlar i bergen har byggts efter den nordkoreanska modellen. Nordkoreanska experter har [till exempel] varit närvarande i militäranläggning Al Mahdi, en viktig anläggning för regimens robotprogram beläget nära Teheran där regimen utför relaterade tester”, tillade han.

Avslöjandet kom en vecka efter att den amerikanska senaten röstade för nya sanktioner mot Iran i syfte att bemöta regimens destabiliserande aktiviteter i regionen.

NCRI:s nya avslöjande om regimens ballistiska robotprogram kan läsa i sin helhet på NCRI:s hemsida, här …