Andra nyheter

Amerikanska senaten inför nya sanktioner mot Iran

Amerikanska senaten antog med en stor majoritet nya sanktioner mot iranska regimen och Ryssland efter en omröstning på torsdagen, den 15 juni. De nya straffåtgärderna antogs med 98 röster mot två och riktar sig bland annat mot Teheranregimens ballistiska robotprogram, stöd för terrorism och människorättskränkningar i Iran.

Lagförslagets Iransektion ses också som ett första steg mot att inkludera regimens paramilitära terrorstyrka, revolutionsgardet, på listan över utländska terroristorganisationer. Den ger presidenten 90 dagar, från och med den dag som lagen träder i kraft, att införa terrorrelaterade straffåtgärder mot hela revolutionsgardet och dess befälhavare.

Det antagna lagförslaget är enligt rapporter i linje med kärnteknikavtalet och straffar utländska individer och enheter som gör affärer med en enhet eller en individ som redan finns på USA:s sanktionslista för kopplingar till Teheranregimens ballistiska robotprogram.

Dessa sanktioner kan till exempel införas mot varje finansinstitut eller ett utländskt företag som levererar viktiga delar eller komponenter till Teheranregimens ballistiska robotprogram.

Förslaget går nu vidare till representanthuset för debatt och en eventuell omröstning under de kommande veckorna. Om lagförslaget antas av representanthuset skickas det vidare till Vita huset för president Trumps signatur för att bli lag.