Andra nyheter

Skenvalet för att utse Irans nästa president drar i gång

Över 100 potentiella kandidater har registrerat sin kandidatur så här långt under första dagen när registreringen för att ställa upp i presidentvalet, den 19 maj, öppnade på tisdagen, rapporterar iranska regimens officiella nyhetsbyrå IRNA.

Registreringen kommer att vara öppen fram till lördagen och samtliga kandidater måste vara trogen prästerskapets religiösa envälde och stödja systemet med högsta andlige ledarens absoluta makt.

Det mäktiga väktarrådet, som utses av högsta andlige ledaren Khamenei, kommer sedan granska samtliga kandidater och tillkännage den slutgiltiga listan med kandidater senast den 27 april. Kvinnor och regimkritiska kandidater utesluts direkt av rådet så även en stor majoritet av alla kandidater. Den slutgiltiga listan har under åren innehållit endast fem till sju godkända kandidater.

Prästerskapets nuvarande president Hassan Rohani kan ställa upp för omval men har ännu inte tillkännagett sin kandidatur.

Rapporter från Iran och analyser från vissa Iranexperter säger att det finns en stor chans att väktarrådet diskvalificerar Rohani den här gången och inte godkänner hans kandidatur. Detta gör att Rohani kanske inte ställer upp i det kommande presidentvalet, hävdar vissa rapporter från Iran.

FFFI rapporterade i förra veckan att prästmannen Ebrahim Raisi kommer att ställa upp i prästerskapets kommande presidentval. Han är en av de ytterst ansvariga för 1988 års massaker på tiotusentals politiska fångar i iranska regimens fängelser runtom i landet.

Hamid Baghaei, en nära allierad till prästerskapets förra president från den hårdföra fraktionen, Mahmoud Ahmadinejad, planerar också att ställa upp i valet, enligt uppgifter från Iran.

”Det finns inga riktiga folkomröstningar i prästerskapets styre och det så kallade presidentvalet den 19 maj är inget undantag. Hela processen är en politisk teater i syfte att vilseleda och lura omvärlden genom att fabricera ett folkligt stöd för att framställa prästerskapets korrupta envälde som ett legitimt styre”, sade Massud Kiani från FFFI.

”Samtliga kandidater som tillåts ställa upp i detta skenval är handplockade och godkända av högsta andlige ledaren, Khamenei. Vinnaren utses efter en konsensus bland prästerskapets maktelit och efter Khameneis godkännande och inte antalet röster”, tillade han.

”Detta gäller även årets så kallade presidentval, vilket kommer att intensifiera den interna maktkampen och bidra till att regimen i sin helhet kommer ut svagare efter processen”, sade Massud i en första analys av skenvalet.