Nukleärt

Nytt lagförslag från senatens bägge partier skärper sanktioner mot Iran

Amerikanska senatorer lägger fram ett nytt lagförslag på torsdagen som skärper straffåtgärderna mot Iran för regimens provskjutning av ballistiska robotar och andra icke-kärntekniska aktiviteter.

Lagförslaget har 14 sponsorer från både demokraterna och republikanerna däribland högt uppsatta ledamöter från senatens utrikesutskott.

Det straffar de inblandade i iranska regimens missilprogram och de som handlar med dem med obligatoriska sanktioner. Det inför även sanktioner mot revolutionsgardet.

Nuvarande straffåtgärder mot individer som straffats genom presidentens verkställande order för iranska regimens stöd till terrorism omvandlas automatiskt till lag om kongressen antar det nya lagförslaget.

Enligt lagförslaget måste presidenten dessutom frysa egendomar tillhörande individer eller enheter som deltar i specifika aktiviteter som bryter mot FN:s vapenembargo mot Iran.

Iranska regimen hävdar att alla nya sanktioner mot Iran är ett brott mot kärnteknikavtalet och hotat med att överge överenskommelsen. Teheranregimen avstod dock från att förverkliga sitt hot trots att Trump-administrationen införde nya sanktioner mot Iran i februari.

Den demokratiske senatorn Robert Menendez, som varit med och tagit fram det nya lagförslaget, säger till Reuters att det ”är skriven på sätt som inte stör överenskommelsen”.

”Vi har arbetat flitigt med att se till att inga bestämmelser faktiskt påverkar avtalet som det ser ut idag”, sade han i en intervju med Reuters.