Andra nyheter

Rafsanjanis dotter döms igen till sex månaders fängelse

Den interna maktkampen mellan iranska regimens två främsta fraktioner intensifieras inför det så kallade presidentvalet i maj.

Dottern till prästerskapets tidigare president, Ali Akbar Hashemi Rafsanjani, dömdes återigen till sex månaders fängelse för att ha spridit ”propaganda mot staten”, enligt enligt rapporter från Iran på fredagen.

Internetsidan Kalame, som tillhör den så kallade reformistiska fraktionen, skriver att Faezah Rafsanjani har ställts inför rätta anklagad för spridning av regimkritisk propaganda däribland ”lögner om rättsväsendet och revolutionsgardet i syfte att vilseleda den allmänna opinionen.”

Rafsanjanis dotter har riktat hård kritik mot chefen för regimens så kallade rättsväsende, Sadeq Larijani, under den senaste tiden, enligt rapporterna.

Detta efter ett avslöjande förra året om att Sadeq Larijani hade fört över stora summor från borgen och skadestånd som betalats till rättsväsendet till sina privata konton. Avslöjandet visade dessutom att Larijani har 63 personkonton i sitt eget namn som håller närmare 1000 miljarder toman (ca 27.5 miljarder kr) som tillsammans generar 65 miljoner dollar (ca 597 miljoner kr) per månad i vinst i form av sparränta.

Faezahs uttalande har retat upp den hårdföra fraktionen och hon har dömts till sexmånaders fängelse för ”propaganda mot staten”, rapporterar Kalame.

Prästerskapets tidigare president Ali Akbar Hashemi Rafsanjani, som beskrevs som ledare för den så kallade ”reformvänliga” fraktionen i Iran trots sin delaktighet i regimens terroraktiviteter utomlands och repression på hemmaplan, avled i januari i år efter en hjärtattack.

Rafsanjanis död ”innebär att prästerskapets envälde nu har förlorat en av sina två viktigaste pelare och därmed blivit svagare”, FFFI skrev då.

”Hans död är också ett stort bakslag för prästerskapets president Hassan Rohani. Den interna maktkampen väntas öka ytterligare i och med hans död”, tillade FFFI i sin rapport om Rafsanjanis död.

Rohanis allierade har kritiserat ett tillslag mot sociala medier och arresteringen av minst 15 ”reformvänliga” aktivister inför det stundande presidentvalet, där Rohani väntas ställa upp för en andra mandatperiod, rapporterar brittiska nyhetsbyrån Reuters på fredagen.

Tidigare i veckan dömde iranska regimens så kallade rättsväsende Hossein Karroubi till sex månaders fängelse för liknande anklagelser.

Hossein Karroubi är son till Mahdi Karroubi, som tillsammans med Mir Hossein Mousavi, höjdes till ”reformvänliga oppositionsledare” efter att bägge presidentkandidaterna kritiserade 2009 års presidentval som riggat sedan den hårdföre kandidaten Ahmadinejad utropades till segrare med en stor marginal.

Både Mousavi och Karroubi sitter i husarrest sedan februari 2011, anklagade för att ha orsakat de landsomfattande folkliga protesterna mot prästerskapet som följde efter det omtvistade presidentvalet i 2009.

Myndigheterna anklagade Karroubis son för spridning av propaganda mot regeringen sedan han publicerade sitt fars brev till Rohani från april förra året där hans far ber om en offentlig rättegång.