Pressmeddelande

Statsminister måste fokusera på MR-frågor under sitt Iranbesök

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI) beklagar statsminister Stefan Löfvens beslut att besöka Iran i februari på inbjudan av prästerskapets president, Hassan Rohani.

Goda kontakter med Iran, världens främsta finansiär av terrorism och det land som avrättar flest individer per capita, är knappast en tillgång för Sverige som regeringen vill hävda utan riskerar att utsätta vårt öppna samhället för ökad religiös extremism, skriver FFFI i ett pressmeddelande på tisdagen.

Statsministerns besök kommer väldigt olägligt i tiden och underminerar Sveriges anseende som en principfast förespråkare för mänskliga rättigheter i världen. Det signalerar att Sverige är redo att blidka Irans korrupta och brutala regim för ekonomiska intressen, tillägger FFFI och uppmanar statsministern Stefan Löfven (S) att omvärdera sitt beslut och avstå från att resa till Iran.

Alternativt bör regeringen vidta alla nödvändiga åtgärder för att statsministerns besök inte blir en propagandaseger för prästerskapet. Det kan statsministern Stefan Löfven (S) göra genom att öppet kritisera iranska regimen och den förvärrade situationen för mänskliga rättigheter, i synnerhet det statliga och systematiska förtrycket av kvinnor, under sitt besök i Iran.

Sverige måste göra det klart för Teheranregimens ledare att deras oacceptabla beteende riskerar att isolera dem ytterligare.

FFFI:s pressmeddelande kan läsas i sin helhet på Newsdesks hemsida, här …