Nyheter

Revolutionsgardet tar sikte på makten efter Rafsanjanis död

Revolutionsgardet positionerar sig för att ta över makten i Iran och för att föra en mer hårdför och isolationistisk politik för många år fram över efter Rafsanjanis död. Det rapporterar Reuters på fredagen.

Rafsanjani hade en infekterad relation med revolutionsgardet, som är landets mäktigaste militärstyrka och som har enorma ekonomiska intressen värda miljarder dollar i landet, skriver Reuters.

Med regimens kommande presidentval i maj i år och frågetecken kring högsta andlige ledaren, Khameneis hälsa öppnar snart möjligheter för revolutionsgardet att stärka sitt grepp om maktens institutioner. Det säger analytiker till Reuters och tillägger att många gardister firar i det tysta för att en av deras största inhemska kritiker har gått bort trots att dess befälhavare sörjde Rafsanjanis bortgång under hans begravning i direktsändning.

Analytikerna säger att med Rafsanjani ur bilden kan revolutionsgardet nu spela en avgörande roll när det gäller att ta fram landets nästa högsta andlige ledare genom att styra ledamöterna i det mäktiga Expertrådet mot en kandidat som är mer sympatiskt inställd till deras intressen.

Det bör nämnas att det var just under Rafsanjanis tid som president, åren direkt efter det ödesdigra Iran-Irak-kriget, som revolutionsgardet tilläts blanda sig i landets ekonomi och fick många byggprojekt. Revolutionsgardet tog sakta men säkert kontrollen över ekonomin, framförallt inom flera kritiska sektorer som olja och gas, genom att slå undan den privata sektorn.

Rafsanjanis kritik mot gardets ekonomiska muskler kom enbart för att det växte sig till ett allt allvarligare hot mot hans position som prästerskapets näst mäktigaste ledare.