Motståndsrörelsen

Iranska oppositionella ber Trump isolera prästerskapet i Iran

En grupp tidigare politiska fångar, akademiker, människorättsaktivister och oppositionella från Iran har skrivit ett öppet brev till USA:s kommande president Donald Trump där de uppmanar honom att stödja iranska folket och isolera prästerskapets ledare genom att straffa de med ökade sanktioner.

De 30 som har undertecknat brevet ber också om en möjlighet för att få träffa USA:s valda president Donald Trump och hans administration för att diskutera situationen i Iran och USA:s politik gentemot prästerskapet.

”Under presidentvalskampanjen följde vi och miljontals iranier din rättframma invändning mot kärnteknikavtalet mellan Obama-administrationen och den Islamiska republiken … Vi hoppas innerligt att din seger, den nya administrationen och amerikanska kongressen nu får möjlighet att för första gången se över de regionala och globala konsekvenserna av denna katastrofala överenskommelse utan några förbehåll som det utlovades till väljarna”, skriver gruppen i sitt brev.

”Vi hoppas att USA under ditt ledarskap hjälper det iranska folket att ta tillbaka sitt land från det islamistiska gäng som har haft makten under de senaste fyra decennierna”, tillägger brevets undertecknare.

Flera tidigare iranska politiska fångar och människorättsaktivister som suttit frihetsberövade i regimens fängelser, som Ahmad Batebi och Siavash Safavi, finns bland undertecknarna.

Brevet lyfter också fram de landsomfattande folkliga protesterna mot prästerskapet i Iran i 2009 sedan Ahmadinejad utropades som segrare i regimens presidentval trots anklagelser om omfattande valfusk.

”Under 2009 gick miljoner prodemokratiska iranier ut på gatorna i Teheran och bad president Obama att stödja dem. Till deras förtvivlan, i vad som endast kan beskrivas som en otänkbar ändringskurs och motsatsen till USA:s grundläggande principer var president Obamas administration upptagen med att växla hemliga brev med ayatolla Khamenei, som har styrt Iran hela sitt liv”, står det i brevet.

”Den fria världen har under de senaste trettiosju åren blundat för den beväpnade och självmordsbenägna islamiska fundamentalism [som styrt Iran]”, tillägger undertecknarna.

”Vi ber den tillträdande presidenten att sända ett tydligt budskap att USA inte kommer att tolerera de ökade hoten från Iran mot sina egna medborgare och grannar. Den nya administrationen bör i samarbete med kongressen utvidga befintliga straffåtgärder samt införa nya mot revolutionsgardet och den högsta andlige ledarens finansimperium och beordra amerikanska finansdepartementet att driva genom dessa utan reservationer”, skriver brevets 30 undertecknare.

De tillägger, ”vi ber den inkommande administrationen att utveckla ett övergripande system av sanktioner mot de iranska tjänstemän som kränkt iranska folkets mänskliga fri- och rättigheter under de senaste 40 åren”.