Opinion

Kvinnor är offer för prästväldet

I prästerskapets Iran ses kvinnor som andra klassens medborgare och våld mot kvinnor är legaliserat. Den iranska regimen torterar och trakasserar kvinnor dagligen, skriver Morteza Sadeghi i artikel på nwt.se.

Den internationella dagen mot våld mot kvinnor är den 25 november. Dagen instiftades av FN:s generalförsamling 1999 som en påminnelse av deklarationen om avskaffandet av våld mot kvinnor.

EU kritiserade också det ökade antal avrättningar i Iran trots president Hassan Rouhanis löften om ”reformer” i ett uttalande på måndagen. Generalförsamlingens människorättskommitté uttryckte djup oro över de allvarliga restriktionerna som råder i tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet i Iran. Kommittén godkände åtgärden på tisdagen genom en omröstning. Rådet understryker behovet av att garantera lika rättigheter för kvinnor och personer som tillhör minoriteter däribland etniska och religiösa minoriteter, respekt för yttrande-, mötes- och föreningsfrihet.

Kvinnor i Iran har sedan prästerskapet usurperade makten 1979, varit utsatta för dubbelmarginalisering och systematiskt förtryck. I prästerskapets Iran ses kvinnor som andra klassens medborgare och våld mot kvinnor är legaliserat. Den iranska regimen torterar och trakasserar kvinnor dagligen, i synnerhet i sina fängelser. Det finns olika straff för kvinnor som bryter mot iranska regimens kvinnofientliga lagar och regler.

I Iran har kvinnorna varit de främsta offren för prästerskapets envälde under de senaste tre decennierna. De betraktas som en andra klassens medborgare i Irans nuvarande konstitution där lagarna bestäms utifrån prästerskapets medeltida ideologi. De döms till döden genom stening för äktenskapsbrott.

Maryam Akbari Monfared, 38, mamma till tre små barn, greps den 31 december 2010 anklagad för brottet ”moharebeh” (fiendskap mot Gud) och dömdes senare till 15 års fängelse. Reza Akbari, hennes bror, är en politisk fånge från 1980-talet. Den iranska regimen har redan avrättat fyra av hans syskon, Alireza 20, Gholamreza 26, avrättades 1981 respektive 1985. Roghie 30, Abdolreza 23, fanns bland offren i massavrättning av 30 000 politiska fångar sommaren 1988. Regimens så kallade domstolsväsende beskrev i sin dom att Maryams anhöriga är medlemmar av iranska oppositionsgruppen, Folkets mojahedin, och att flera av hennes släktingar tidigare hade avrättats för stöd till samma organisation.

Med anledning av tisdagens beslut i FN är det dags att Iranska ledarna Khamenei och Rouhani ställas inför rätta i en internationell rättegång för sina brott mot MR och kvinnofientligheter.

mortezaMorteza Sadeghi
Människoaktivist och medlem i FFFi, Förenade föreningar för ett fritt Iran