Andra nyheter

OIC uppmanas att utvisa iranska regimen

Rådet för gulfstaternas internationella relationer (COGIR) uppmanar Gulfstaternas samarbetsråd (GCC) samt arabiska och islamiska stater att utvisa Iran från Organisationen för islamiska konferensen (OIC).

COGIR hänvisar till Teherans skadliga handlingar mot islamisk enighet och solidaritet samt dess sponsring av terrorism och främjande av sekterism. Rådet betonade också att Teherans order till dess agenter i Jemen att beskjuta den heliga staden Mecka visade att Teherans hat för islams heligaste platser.

Uppmaningen kom från Dr. Tariq al-Sheikhan, COGIR:s president och ordförande för Arabsamfundets press- och informations frihet.

11 arabländer skrev ett protestbrev till FN:s utgående generalsekreterare Ban Ki-moon i förra månaden och protesterade mot att Iran fortsätter med sin negativ roll och skapar spänningar och instabilitet i regionen.

Brevet citerade Teherans expansionistiska regionalpolitik, flagranta brott mot principen om suveränitet och konstant inblandning i arabstaternas inre angelägenheter.

Brevet undertecknades av FN:s ambassadörer för Bahrain, Egypten, Jordanien, Kuwait, Marocko, Oman, Qatar, Saudiarabien, Sudan, Förenade Arabemiraten och Jemen.

”Iran avfärdar all kritik av dess kränkningar och brutalitet mot de mänskliga rättigheterna på hemmaplan och utomlands som en del av en västerländsk komplott. Men det är svårt att hävda detta när samtliga muslimska regeringar, inklusive Irans senaste allierade som Sudan, är de som kritiserar landet”, säger direktören för UN Watch, Hillel Neuer, i ett uttalande.