Andra nyheter

Arabländer protesterar mot Irans expansiva politik i ett brev till FN

11 arabländer har skickat ett protestbrev till FN där de uttrycker oro över Irans fortsatt expansiva politik i regionen, rapporterar saudiska TV-stationen, Al Arabiya News.

Brevet fördömde iranska regimens roll i Jemen samt Teherans stöd för Houthirebeller genom att träna och smuggla vapen till milisgruppen.

Länderna i Gulfstaternas samarbetsråd (GCC) tillsammans med Egypten, Jordanien, Marocko, Sudan och Jemen har undertecknat protestbrevet som skickades till Peter Thomson, ordförande för FN:s generalförsamlingens sjuttioförsta session. Brevet har också skickats till FN:s medlemsstater.

Brevet är ett svar på de falska anklagelser som den iranska delegationen riktade mot de arabiska länderna under den allmänna debatten i FN:s generalförsamling, den 26 september, rapporterar Al Arabiya News.

Brevet uttrycker även arabländernas oro över Irans ”uppmaningar till en revolution”. Det tillägger att Iran finansierar terrorism i Libanon, Syrien och Jemen samt stödjer terroristceller och grupper i Bahrain, Irak, Saudiarabien, Kuwait och andra länder.