Ekonomi

Rohanis regering den rikaste sedan 1979 års revolution

I takt med att konflikten mellan iranska regimens rivaliserade fraktioner växer rapporterar revolutionsgardets nyhetsbyrå, Tasnim News, att ”Hassan Rohanis regering har tillgång till mer ekonomiska resurser än hans föregångare”.

”Trots detta har folkets ekonomiska situation försämrats”, skriver revolutionsgardets nyhetsbyrå och beskriver klagomål från Rohanis regering om brist på ekonomiska resurser som falsk propaganda.

”Rohani började sin mandatperiod i 2013 med 148.000 miljarder tomans (ca 419.24 miljarder kr) i ekonomiska resurser. I 2014 ökade resurserna till 178.000 miljarder tomans (ca 504.22 miljarder kr) och helt plötsligt till 203.000 miljarder tomans (ca 575.04 miljarder kr) för 2015”, skriver Tasnim News.

”Således har de finansiella resurser som funnits tillgängliga för Rohanis regering i början av hans mandatperiod inte minskat utan ökat betydligt”, tillägger Tasnim

Abdolmajid Sheikhi, en av regimens ekonomer, hänvisar under en intervju med regimens statliga nyhetssida Nasim Onlin till dessa siffror och förklarar att Rohanis regering kan lätt betraktas som den rikaste regeringen efter 1979 års revolution.

”Ingen annan regering har sålt så mycket olja som denna regering har. Den 11:e regeringen [Rohanis regering] är extremt rik men spenderar också alltför slösaktigt. Under de senaste tre åren, mellan 2013-2015 har de finansiella resurser som funnits tillgängliga för denna regering varit 600.000 miljarder tomans (ca 1699.62 miljarder kr), vilket visar hur rika Rohanis regering faktiskt är”, tillade Sheikhi.

Dessa rapporter och uttalanden från regimens egna tjänstemän visar tydligt att både korruptionen i landet och de ekonomiska klyftorna i det iranska samhället har förvärrats under Rohanis tid jämfört med de från katastrofala nivåer under hans hårdföra föregångare, Ahmadinejad.

Under tiden är det iranska folket som betalar det högsta priset genom att de tvingas leva under mycket svåra förhållanden i fattigdom och ökad arbetslöshet.