Nukleärt

IAEA-rapport: Iran uppfyller inte kärnavtalets villkor

Iranska regimen har överskridit gränsen för mängd tungt vatten den tillåts ha i landet under förra årets kärnteknikavtal, enligt en konfidentiell rapport från FN:s Internationella atomenergiorgan (IAEA) på onsdagen.

Detta är andra gången sedan avtalet trädde i kraft förra året som iranska regimen bryter mot gränsen för tungt vatten, vilket kan användas i en reaktor för att producera plutonium som kan användas för kärnvapen, enligt flera internationella medier däribland Associated Press (AP), som tagit del av den konfidentiella rapporten.

Iranska regimen har sagt att den ska transportera fem ton tungt vatten utomlands efter att IAEA:s chef Yukiya Amano uttryckte sin oro.

IAEA:s rapport konstaterar att Teheran har tillkännagivit att den avser exportera 5.5 ton till ett ospecificerat land för att komma under den tillåtna gränsen. Men det är oklart vilket land som iranska regimen skulle exporterar till eller när försäljningen kommer att ske.

Senast iranska regimen bröt mot gränsen kom den undan utan någon större kritik från andra länder, enligt brittiska Independent.

Revolutionsgardets nyhetsbyrå, Tasnim News, citerar samtidigt iranska regimens utrikesminister, Javad Zarif, som sade på onsdagen att USA måste implementera sin del av de multilaterala internationella åtaganden i enlighet med förra årets ”historiska” kärnteknikavtal.

Zarifs kommentarer kom efter att affärsmannen Donald Trump vann det amerikanska presidentvalet. Trump har tidigare kritiserat Obamas kärnteknikavtal med iranska regimen som ”det värsta avtal som någonsin förhandlats.”

”Irans förståelse av kärnteknikavtalet är att överenskommelsen inte var med ett land eller en regering utan att den var godkänd av en resolution från FN:s säkerhetsråd. Och det finns inte någon möjlighet att den kan ändras av endast en enda regering”, sade prästerskapets president, Hassan Rohani, till sin kabinett enligt regimens statliga television.

Amerikanska utrikesdepartementet bekräftade dock på torsdagen att USA:s nya president, Donald Trump, kan agera för att riva avtalet.