Andra nyheter

Statsministern Stefan Löfven (S) till Iran, kanske redan i december

Iranska regimens statliga medier har omvandlat kabinettssekreteraren, Annika Söders Iranbesök till en propagandaseger för prästerskapet, enligt de första rapporterna från landet.

Revolutionsgardets nyhetsbyrå Tasnim News och nyhetsbyrån Mehr News med nära kopplingar till underrättelseministeriet sprider bilder från diverse möten där den svenska delegationen med samtliga kvinnor i slöja sitter tillsammans med högt uppsatta regimtjänstemän, däribland regimens utrikesminister Javad Zarif och högsta andlige ledarens rådgivare i utrikesfrågor, Velayati.

Detta bildspel kräver JavaScript.

UD:s kabinettssekreterare citeras av dessa nyhetsbyråers engelskspråkiga sidor med att säga att den svenska statsministern Stefan Löfven (S) kommer att besöka Iran inom den närmaste framtiden (kanske redan i december) och förväntas teckna flera avtal under resan.

Uttalandet som inte bekräftats av UD eller svenska medier är i linje med vad statsministern sade tidigare i år under ett möte med prästerskapets president, Hassan Rohani, i New York i samband med det årliga mötet vid FN:s generalförsamling i september.

Enligt iranska regimens medier höll UD:s kabinettssekreterare ett separat möte med regimens utrikesminister Javad Zarif på måndagen som även träffade syriska diplomater i ett annat separat möte samma dag.

De ska ha enligt regimens medier diskuterat planer för en närmare ekonomisk och politisk relation mellan Teheran och Stockholm, ökad interaktion mellan banker, förbindelser mellan Iran och EU samt andra regionala frågor som ”krisen i Syrien” och ”olika åtgärder för att bekämpa narkotikasmuggling”.

Annika Söder ska ha betonat Irans ställning och betydelse i regionen och för relationerna med Sverige under sitt möte med högsta andlige ledarens rådgivare i utrikesfrågor, Velayati, enligt Mehr News på tisdagen.

Hon ska enligt Mehr också ha diskuterat ett antal frågor som Europa står inför, inklusive flyktingkrisen, och sagt att ”Sverige är intresserade av att ta till vara på Irans erfarenheter i detta avseende för att vidta lämpliga åtgärder”.

Det finns inga uppgifter om UD:s kabinettssekreterare har diskuterat den alarmerande situationen för mänskliga rättigheter i Iran eller fördömt förtrycket av kvinnor i linje med UD:s feministiska utrikespolitik eller om hon ens har kritiserat senaste tidens ökade avrättningar i landet. Detta stod dock på hennes agenda enligt Pezhman Fivrin, pressekreterare hos utrikesminister Margot Wallström, till TT, innan resan. Svenska medier har än så länge inte uppmärksammat besöket och vad som diskuterats under de olika mötena med regimens tjänstemän.

Iranska regimen avrättade 11 fångar inför kabinettssekreterarens besök i landet.

Kabinettssekreterarens Iranbesök sker samtidigt som FN:s särskilde Iranrapportör, Dr Ahmed Shaheed, nyligen varnade för att rätten till liv är under seriös attack i Iran med hänvisning till de närmare 1000 avrättningar som ägde rum i landet förra året, vilket enligt honom var den högsta siffran under de senaste 20 åren.