Andra nyheter, Ekonomi

USA:s sanktionslag mot Iran kan förnyas

De republikanska ledarna i amerikanska representanthuset planerar en omröstning för att förnya lagen om sanktioner mot Iran med ytterligare 10 år så snart kongressen återvänder till sitt arbete efter presidentvalet i mitten av november.

Det rapporterar Reuters och andra internationella medier med hänvisning till kongressledamöternas medarbetare och beskriver planerna som en möjlig dragkamp mellan Vita huset och kongressen.

Lagen om sanktioner mot Iran, eller ISA, som löper ut den 31 december i år, straffar Irans handel-, energi-, försvar- och banksektor med sanktioner över regimens kärnteknikprogram och tester av ballistiska robotar.

Dess öde är ett av de viktigaste ärenden som kongressledamöterna måste lösa när de återvänder till Washington den 14 november för första gången efter presidentvalet den åttonde november.

Kongressledamoten Ed Royce, den republikanska ordföranden i representanthusets utskott för utrikesfrågor, förväntas införa ett lagförslag så snart kongressen kommer tillbaka, vilket förlänger sanktionerna mot Iran med ytterligare 10 år, sade Reuters.

Kongressledamöternas medarbetare säger till Reuters att en ”ren” förnyelse av lagen, vilket innebär endast en förlängning av den nuvarande lagstiftningen, kommer sannolikt att antas av representanthuset. De påpekar dock att det är mindre säkert om president Barack Obama skulle underteckna en lag som förlänger sanktioner mot Iran.

Vita husets talesman Josh Earnest avböjde att kommentera hur president Obama skulle reagera på ett sådant lagförslaget om det gick igenom kongressens båda kammare.