Andra nyheter, Ekonomi, Nyheter

Bakslag för Irans oljetanker i EU-domstolen

EU-domstolen har infört ett tung embargo mot National Iranian Oil Tanker Company (NITC), ett dotterbolag till Irans statliga oljebolag som ansvarar för landets oljetanker, som inte kan hävas inom närmaste 30 åren. Embargot omfattar även NITC:s aktieägare som inkluderar Social Security Investment Company (Shasta) och oljefonden, rapporterar en av regimens statliga nyhetssajter den 18 oktober.

Enligt revolutionsgardets nyhetsbyrå Fars, har domstolen i EU informerat NITC om det tunga straffet i en 27 sidor lång dom som slår fast att ingen domstol i Europa har rätt att säga upp eller häva straffet under de kommande 30 åren.

Baserat på domstolsbeslut får europeiska försäkringsbolag inte längre försäkra iranska oljetanker hädanefter. Den viktigaste delen av EU-domstolens dom är påföljderna för NITC:s aktieägare som Shasta, oljefonden och den nationella pensionsfonden, som kontrolleras av iranska regimen.

En domstol i Europa hade tidigare beordrat att lyfta sanktionerna mot NITC men den nya domen från EU-domstolen går emot tidigare beslut från domstolar i EU.

En av de viktigaste straffåtgärderna mot iranska regimen under de senaste åren har varit sanktionerna mot iranska oljetanker och deras försäkringar som försvårat iranska regimens förmåga att sälja och frakta olja.

Internationella medier har alltid trot att sanktionerna mot NITC är en del av embargot mot iransk olja. EU straffade NITC med sanktioner den 15 oktober 2012.

Men NITC agerade genom sina advokater och domstolen i Luxemburg utfärdade en fullmakt den tredje juli 2014 för att häva sanktionerna mot NITC.