Andra nyheter, Nyheter

Iran: Kerrys kommentarer om sanktioner är ”oacceptabla

Iranska regimen anklagade återigen USA på måndagen för att landet inte ha gjort tillräckligt i syfte att försäkra banker att de inte kommer att straffas om de gör affärer i Iran, rapporterar Agence France-Presse (AFP) från Teheran.

Regimens utrikesdepartement avfärdade också kommentarer från USA:s utrikesminister John Kerry som sade nyligen att Irans politik i Syrien och Jemen är ett stort hinder mot ansträngningar för att uppmuntra banker att göra affärer med landet.

”Iranskt stöd för Syriens president Bashar al-Assad, Hizbollah-rörelsen i Libanon och Houthimilisen i Jemen gör det ”mycket svårt” att hjälpa Iran att förbättra landets banksystem och affärsmetoder”, sade Kerry i en intervju med veckotidningen Foreign Affairs Magazine som publicerades i fredags.

”Kerrys kommentarer är helt oacceptabelt”, sade regimens vice utrikesminister, Abbas Araghchi, för regimens statliga television på söndagskvällen.

”Vi är förvånade. Under kärnteknikförhandlingarna sa vi tydligt att frågor om säkerhet, försvar, ballistiska robotar och vår regionalpolitik var inte förhandlingsbara och är inte kopplade till de kärntekniska samtalen … Det är oacceptabelt att Kerry idag talar om nya villkor”, tillade han.

Araghchi hävdade vidare att USA inte gör tillräckligt för att hjälpa Iran återintegreras i den globala ekonomin.

”Kerry och andra amerikanska tjänstemän som säger att de har uppfyllt sina åtaganden glömmer att de inte bara skulle häva vissa sanktioner, som de har gjort, utan också garantera och underlätta Irans tillgång till finans-, bank-, energi-, teknik- och kommersiella marknader”, påstod Araghchi.

Kerry betonade dock i sin intervju med Foreign Affairs magazine att USA uppfyller sina åtaganden enligt avtalet och förkastade Teheranregimens påstående.

”Vi har lyft alla sanktioner som vi kommit överens om att häva. Men det finns andra problem”, sade han.

”Vi kunde hjälpa inom teknikområdet och vissa andra saker. Men det är mycket svårt när Iran är engagerad i Jemen, stödjer Assad och Hizbollah samt skjuter robotar som andra anser är ett hot och så vidare. Detta komplicerar enormt ansträngningarna att snabbt gå vidare”, sade USA:s utrikesminister till Foreign Affairs magazine.