Mänskliga Rättigheter

Iranska regimen försöker påverka EP-ledamöternas röst

Iranska regimen försöker påverka ledamöter i Europaparlamentet att rösta ner ett kompromissförslag till en ny resolution om EU:s relationer med Iran efter förra årets kärnteknikavtal.

Det avslöjar svenska Europaparlamentarikern, Lars Adaktusson (KD), för Expressen på torsdagen, och beskriver försöket som ”opassande och olämpligt”.

”Vi förväntar oss att ledamöterna i Europaparlamentets utrikesnämnd ska avstå från att rösta på den osanna och problemskapande rapporten…”, rapporterar Expressen med hänvisning till ett personligt brev från iranska regimens Stockholmsambassadör Sayed Rasool Mohajer, som Expressen tagit del av.

Tidigt på torsdagsmorgonen röstade Europaparlamentets utrikesnämnd om kompromissförslaget till en ny resolution, en slags färdplan i relationen mellan EU och Iran, som bygger på en rapport från Iranrapportören Richard Howitt, skriver Expressen.

Richard Howitt är en brittisk ledamot i gruppen Progressiva förbundet av Socialdemokrater i Europaparlamentet där även svenska socialdemokrater ingår.

Hans rapport har fått hård kritik för att den inte tillräckligt tydligt kritiserar och fördömer iranska regimens brott mot mänskliga rättigheter. Detta har lett till tuffa diskussioner och kompromisser i Europaparlamentet, något som upprör regimen i Teheran, rapporterar Expressen på torsdagen.

FFFI erfar att ledamöter från andra EU-länder har fått brev från iranska regimens ambassadör i Frankrike där de uppmanas att rösta för den nya resolution som bygger på Howitts rapport.

I sitt brev prisar iranska regimens ambassadör Richard Howitt för att ha besökt landet i flera omgångar när han skrev sin rapport och välkomnar den som ”verklighetsbaserad”.

Regimens ambassadör uppmanar också ledamöterna att anta resolutionen och avstå från att införa tillägg som ”är osanna” och ”syftar till att skada relationerna mellan Teheran och Bryssel efter förra årets ”historiska” kärnteknikavtal”.

Gruppen Alliansen liberaler och demokrater för Europa (ALDE) sade i ett uttalande på torsdagen att ALDE röstade mot resolutionen som bygger på Howitts rapport eftersom den tar inte upp kritiska frågor såsom kränkningar av de mänskliga rättigheterna.

”Samtidigt som vi välkomnar avtalet med Iran som en framgång för EU:s och multilateral diplomati, är denna rapport inte balanserad och tar inte upp de frågor för vår politiska grupp anser viktiga”, säger Marietje Schaake ALDE ledamot från Nederländerna.

”Vi sökte entydigt fördömande av kränkningar av de mänskliga rättigheterna samt ett starkt fördömande av det stöd som iranska regimen ger till den syriska regeringens dödande och terroristgrupper. Det är obegripligt att formuleringen om sådana uppenbara brott mot internationell rätt förblir så vaga. Det verkar som att guldrushen har bländat parlamentsledamöter trots att höga nivåer av korruption, och statlig inblandning i ekonomin påverkar också deras [Irans] förmåga att göra affärer på ett förutsägbart och öppet sätt, säger Schaake i ALDE:s uttalande.

KD:s EU-parlamentariker Lars Adaktusson var en av de som fick brevet och han är mycket upprörd över Stockholmsambassadörens formuleringar.

”Den iranske ambassadörens agerande är opassande och olämpligt. Enligt brevet förutsätter han att jag röstar på det sätt den iranska regimen önskar. Så går det inte till i ett folkvalt parlament och det är allvarligt att ambassadören inte respekterar det”, säger han till Expressen.

”I ambassadörens formuleringar finns en obehaglig ton som handlar om att relationerna med Iran hotas om vi kritiserar regimen. Det i sig illustrerar vikten av att vara tydlig i kritiken mot diktaturen i Teheran”, tillägger han.

Lars Adaktusson avslöjar också för Expressen att iranska regimens företrädare varit mycket aktiva i lobbyarbetet kring resolutionen.

”Jag hoppas att det inte har påverkat arbetet i parlamentet. Samtidigt kan jag konstatera att de stora partigrupperna tillsammans satt stopp för skarpa skrivningar om Irans brott mot mänskliga rättigheter, om regimens stöd till terrorgrupper och kraven på utplåning av staten Israel. Det är beklagligt och bedrövligt”, säger Adaktusson till Expressen.