Mänskliga Rättigheter

930 arresterade i Iran för icke-islamiskt beteende

Iranska polismyndigheter i Fars-provinsen har arresterat 900 personer för icke-islamiskt beteende under flera tillslag mellan den tredje och fjärde september. Det tillkännager Nasser Keshavarz, vice koordinator för provinsens polisstyrkor under en presskonferens.

Cirka 85 procent av de arresterade bevakades av regimens så kallade rättsväsende innan de greps, enligt statliga medier som citerar Keshavarz.

Han tillade att polisstyrkorna kommer att inleda flera specialoperationer under den heliga muslimska månaden Moharam och i samband med skolstarten.

Enligt Keshavarz kommer kvinnor med ”olämplig klädsel eller hijab” vara mål för de nya tillslagen i Fars-provinsen och dess huvudstad Shiraz. Han underströk att polisstyrkorna kommer att itu med alla aktiviteter som de anser vara stötande och icke-islamiskt.

Regimens biträdande åklagare i staden Mashhad meddelade nyligen att revolutionsgardet har arresterat 30 personer och stängt åtta butiker för att ha bedrivit verksamhet för fotomodeller.

En av stadens domare, Hassan Heydari Moghadas, applåderade dessa arresteringar och sade ”i detta avseende, är det iranska revolutionsgardets plikt att försvara den Islamiska republikens grunder och att konfrontera verksamhet för fotomodeller står högt på vår agenda.”

Han tillade, ”enligt den islamiska strafflagen kan de arresterade dömas till mellan ett och 10 års fängelse.”