Andra nyheter, Nyheter

Iransk kvinnlig aktivist skulle stoppas vid OS i Rio

En kvinnlig iransk aktivist, som höll en protestbanner under Irans senaste volleybollmatch mot Egypten i OS i Brasilien, ombads av säkerhetspersonalen att ta ner sin banner och lämna matchen.

”Låt iranska kvinnor komma in på sina arenor”, stod det på Darya Safais banner. Detta i en klar protest mot iranska regimens förbud mot kvinnliga åskådare vid männens sportevenemang i Iran sedan 1979 års revolution.

Internationella olympiska kommittén förbjuder politiska protester vid spelen.

Men när Darya vägrade lämna stadion övergav säkerhetspersonalen sina försök att ta bort henne och hon kunde fortsatte hålla upp banderollen under resten av matchen, rapporterar Brittiska BBC på söndagen.

Darya Safai är född i Iran men bor i Belgien sedan 2000. Hon säger till internationella medier att hon planerar att se Irans samtliga volleybollmatcher under OS. Iran spelar sin nästa match på måndagen.

Även om hon verkade le under hela sin protest brast hon i tårar vid ett tillfälle när säkerhetspersonalen kom för att försöka ta bort henne.

”Jag är väldigt ledsen. Vad jag kämpar för är iranska kvinnors rätt att gå och se på matcherna. Det är min rätt att vara här. Det är iranska kvinnors grundläggande rätt …”, sade hon till dem enligt BBC.

Alla stödde dock inte hennes protest. En ”iransk fans” som satt bakom henne på matchen skrek åt henne, berättade hon Darya för BBC.