Andra nyheter, Nyheter

Rapport: Münchenmördaren hade undergått vapenträning i Iran

18-årige Ali David Sonboly som sköt nio människor till döds i Olympia-köpcentret i München förra måndagen hade undergått vapenträning i Iran. Det avslöjar brittiska Daily Mail på fredagen och hänvisar till rapporter från nyhetsmagasinen, Focus.

18-åringe Ali, var född och uppvuxen i München, och sköt sig själv i närheten av köpcentret efter att ha konfronterats av en civil polispatrull. Hans iranska föräldrar hade både ett iranskt och tyskt pass.

Den 18-årige mördaren ska ha rest till Iran för semester tillsammans med sin far i december förra året. Han ska då ha undergått vapenträning och lärt sig skjuta, enligt Daily Mails uppgifter. Det är dock oklart exakt var i landet träningen hade skett.

Åklagarmyndigheten i München ville inte kommentera de nya uppgifterna. ”Vi kan inte kommentera dessa uppgifter på grund av den pågående utredningen”, sade Münchens åklagarmyndighet till Daily Mail.

Hans far Masoud nämnde varken Iranresan eller att hans son ska ha fått vapenträning i landet under en intervju med tyska dagstidningen, Bild am Sonntag, förra helgen.

Ali Sonboly ska ha planerat dådet i ett år, sade den tyska polisen till internationella medier efter dådet.

Han hade också sökt behandling för depression, intresserat sig för masskjutningar och den norske terroristen Anders Behring Breivik, enligt polisen. Sju av hans nio offer hade utländsk bakgrund.