Opinion

Teherans paranoia över oppositions sammankomst för ett fritt Iran i Paris

Iranska regim har under de senaste åren försökt hävda att det inte finns någon trovärdig opposition i Iran som kan utmana prästerskapets religiösa envälde. I förhandlingar med västerländska regeringar och i sin propaganda tonar regimen konstant ner det folkliga stöd som oppositionsgrupper likt Folkets mojahedin (PMOI) och Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) åtnjuter i landet.

Denna propaganda syftar till att övertyga västvärlden och internationella samfundet om att de enda realistiska alternativen är antingen kohandel med prästerskapet eller krig. Och med tanke på de tragiska erfarenheterna från Mellanösterns nutidshistoria, är prästerskapet övertygade om att eftergiftspolitik ser ut att vara ett mer attraktivt alternativ.

Men iranska regimens hysteriska reaktion efter iraniernas största sammankomst i Paris för ett fritt och demokratiskt Iran den nionde juli avslöjade en annan verklighet.

Verbala attacker från högt uppsatta tjänstemän för regimen mot Frankrike för att ha tillåtit sammankomsten samt USA, Saudiarabien och Egypten för att personligheter och parlamentariker från dessa länder visat öppet stöd för NCRI och en demokratisk förändring i Iran förkastade prästerskapets propaganda och visade att det finns en trovärdig opposition mot prästerskapets envälde skrämmer de religiösa ledarna i Teheran.

Läs hela analysen på NCRI:s hemsida, Teherans paranoia över oppositions sammankomst för ett fritt Iran i Paris, här …