Mänskliga Rättigheter

Kristen iranier i Evinfängelset i kritiskt tillstånd

En iransk kristen politisk fånge i Evinfängelset är i kritiskt tillstånd efter att ha hungerstrejkat i 23 dagar, enligt rapporter från Iran den 27 juli.

Maryam Naghash Zargaran, som konverterade till kristendomen nyligen, har drabbats av lågt blodtryck och förlorat känseln i benen. En läkare bekräftade nyligen att hon även har drabbats av hjärtsjukdom.

Zargarans familj kräver att hon ska släppas från fängelset för vård men regimens underrättelseministerium vägrar släppa henne.

Zargaran började hungerstrejka den femte juli i protest mot de omänskliga förhållandena i fängelset och krävde en ovillkorlig frigivning. Hon fortsatte sin hungerstrejk i solidaritet med en annan politisk fånge, Narges Mohammadi, som protesterade mot att regimen stoppat henne från att kontakta sina barn.

Zargaran dömdes till fyra års fängelse i en skenrättegång anklagade för brott mot den nationella säkerheten. De påhittade anklagelserna mot henne omfattade även försök till olagliga sammankomster och samverkan.

Hon har dock aldrig få chansen att försvara sig själv mot dessa anklagelser i en rättvis rättegång.

Zargaran har hållits frihetsberövad på kvinnoavdelning i det ökända Evinfängelset i Teheran, sedan 15 juli, 2013.

Narges Mohammadi, 44 år, utfärdade samtidigt ett uttalande den 23 juli där hon berättar om det förekommande förtrycket i iranska fängelser.

Hon påpekade i sitt uttalande att iranska regimen använder skenrättegångar för att tilldela stränga straff för politiska fångar.

Hon framhöll att iranska regimen stoppar kvinnliga fångar från att kontakta sina familjer, skickar fångar till isoleringscell utan vidare anledning och tvingar fångar att leva under undermåliga förhållanden. Narges Mohammadi tillade att dessa omänskliga handlingar är psykologisk tortyr i syfte att bryta ner politiska fångar.