Mänskliga Rättigheter, Nyheter

IHR: Över en avrättning per dag under första halvåret

Iranska regimen har avrättat minst 250 personer mellan den första januari och den 20 juli i år. Det skriver icke-statliga människorättsorganisationen Iran Human Rights (IHR), i sin senaste rapport som redogör för antal avrättningar i Iran.

2016 års siffra motsvarar ett genomsnitt på över en avrättning per dag men är betydligt lägre än antalet avrättningar för motsvarande period i 2015, enligt rapporten.

Iranska regimens myndigheter avrättade över 700 personer under de första sju månaderna av förra året. Närmare 1000 personer avrättades under hela 2015 enligt FN:s särskilde rapportör för Iran som beskrev siffran som den högsta under de senaste 25 åren.

Det exakta antalet avrättningar är enligt iranska människorättsaktivister högre och svårare att sammanställa. Detta eftersom mörkertalet är stort då fler avrättningar sker i hemlighet i regimens fängelser som myndigheterna inte kungör.

”Trots den betydande minskningen av antalet avrättningar jämfört med de senaste två åren toppar Iran [under prästerskapets styre] fortfarande listan över världens [främsta] bödlar efter Kina”, enligt IHR:s rapport.

IHR påpekar också att det finns ingenting som tyder på att minskningen hittills beror på en förändring av iranska regimens politik.

”Siffran är lägre än förra året förmodligen på grund av parlamentsvalet i februari och mars i år samt den muslimska fastemånaden Ramadan i juni”, sade Mahmood Amiry-Moghaddam, talesman för IHR.