Opinion

Dags att agera mot Irans MR-brott

Genom Hassan Rohanis knappa tre år som president har vissa i västvärlden fortsatt hoppas på att det skulle leda till en era av moderation och reformer i Iran. Samma individer hävdade att hoppet hade ökat ytterligare efter kärnteknikavtalet mellan Iran och P5+1-gruppen. Det skriver Parviz Khazai, Iranska nationella motståndsrådets representant i de nordiska länderna i ett debattinlägg för the Diplomat på onsdagen, den 29 juni, där han uppmanar västvärldens ledare att ser över fakta.

”Över 2400 individer har avrättats i Iran under knappt tre år. Offren omfattar politiska dissidenter i synnerhet aktivister från [iranska oppositionen] Folkets mojahedin. Ahmed Shaheed, FN:s särskilde rapportör för mänskliga rättigheter i Iran, sade i en rapport den 10 mars 2016 att antalet avrättningar i Iran steg till nästan 1000 under 2015, den högsta siffran på ett kvartssekel”, tillägger Parviz Khazai, som var Irans ambassadör i Sverige och Norge under de första åren efter 1979 års revolution.

”Den 13 maj öste Iran utrikesminister Mohammad Javad Zarif beröm över den ökända terrorgruppen Hizbollahs högsta militära befälhavare i Syrien som dog i en explosion i Damaskus.”

”Västvärldens senaste politik, som flörtar med eftergifter och som försummar de mänskliga rättigheterna, prioriterar handelsavtal och utökade förbindelser framför sådana frågor vilket är helt oacceptabelt.”

”Det är hög tid för västländerna att ta ställning mot den fruktansvärda situationen för de mänskliga rättigheterna i Iran och villkora handelsförbindelser med förbättringar och stopp för avrättningar”, skriver Parviz Khazai och tillade att han ”ska delta i iraniernas största sammankomst i Paris den nionde juli för att trycka på för denna politik och stödja kampen för ett fritt och demokratiskt Iran.”

Läs Parviz Khazais debattinlägg på the Diplomats hemsida, här …