Motståndsrörelsen

Revolutionsgardet slår till mot kurdiska rebeller i Iran

Kurdiska rebeller och iranska regimens revolutionsgarde har drabbat samman längs Irans bergiga gräns mot Irak under de senaste dagarna, rapporterar regimens och internationella medier på måndagen.

Den senaste tidens väpnade sammandrabbningarna med revolutionsgardet visar på ökad spänning i iranska Kurdistan-provinsen där medlemmar av den kurdiska minoriteten kämpar mot prästerskapets systematiska förtryck och ökade rättigheter.

Nyligen besköt iranska regimen positioner som den sade tillhörde rebeller från Irans Kurdiska demokratiska parti (Kurdish Democratic Party of Iran), enligt videoklipp publicerade på sociala medier. Det finns också rapporter om att flera civila ska ha skadats vid dessa attacker.

Båda grupperna säger att de har dödat över ett dussin av sina motståndare men det är svårt att verifiera dessa uppgifter enligt rapporter från internationella medier.

En majoritet av Irans cirka sex miljoner kurder känner starka kopplingar till nationen. Men de har förnekats sina mest grundläggande rättigheter under de 37 år som prästerskapet styrt landet. Kurdistan-provinsen liksom alla anda iranska städer vid gränsen negligeras systematisk av regimens myndigheter och befolkningen är fattigare jämfört med Irans storstäder.

Kurdiska rebeller brukar drabba samman med regimens väpnade styrkor med jämna mellanrum eftersom prästerskapet stämplar dessa rebeller som terrorister. Men under de senaste dagarna har sammandrabbningar varit mer frekventa, lika så regimens beskjutning av kurdiska positioner i Iran och Irak.

Iranska regimens försök att slå ner kurder, som kämpar för ökade rättigheter, gick så långt att dess agenter mördade flera iransk-kurdiska ledare i Europa på 80- och 90-talet. En tysk domstol konstaterade i 1992 att iranska regimens högsta andlige ledare Ali Khamenei och andra högt uppsatta tjänstemän var inblandade i åtminstone ett av dessa mord, som är känd som Mykonosattentatet.