Mänskliga Rättigheter

Över 270 EP-ledamöter fördömer Irans MR-brott

Över 270 EP-ledamöter uppmanar EU att ”villkora” förbindelserna med Teheran med en förbättring av situationen för de mänskliga rättigheterna i ett gemensamt uttalande om Iran, tillkännager Gérard Deprez, EP-ledamot från Belgien och ordförande för Europaparlamentets interparlamentariska grupp, Friends of Free Iran, i ett uttalande av den 14 juni.

Ledamöterna, som representerar EU:s samtliga 28 länder och alla politiska grupper i Europaparlamentet, uttrycker även sin djupa oro över ökade antal avrättningar i Iran efter att Hassan Rohani tog över presidentposten för tre år sedan.

”Det är en stor motsägelse när vi i EU är så stolta över att alla 28 medlemsstater har avskaffat dödsstraffet men vi verkar inte ha några problem att göra affärer med den nation som avrättar flest individer per capita i världen. Om EU inte insisterar offentligt och på allvar för en förbättring av de mänskliga rättigheterna [i Iran] skulle det vara ett stort slag mot vår trovärdighet”, sade han i sitt uttalande som offentliggjorde Europaledamöternas initiativ.

Läs hela uttalandet från Gérard Deprez, här (på engelska) …

Europaparlamentarikernas gemensamma uttalande om Iran och den försämrade situationen för mänskliga rättigheter i landet sedan Rohani tog över presidentposten i 2013, kan läsas här (på engelska) …