Andra nyheter

Man gripen i USA för brott mot Iransanktioner

En iransk man arresterades tidigare i veckan i Denver för brott mot USA:s sanktioner mot Iran, rapporterar lokala och internationella medier.

Arresteringen kom efter ett åtal vid den federala domstolen District of Columbia i 2010 som anklagade honom för smuggling av kemikalier, flygplansdelar och fiberoptikutrustning till iranska regimens flygvapen. Han ska ha utnyttjat företag i Nederländerna och Mellanöstern för att smuggla varorna till Iran, enligt åtalet.

En federal jury i District of Columbia i 2010 åtalade Mansour Moghtaderi Zadeh, 55 år, för 12 fall av olaglig export, 11 fall av uppsåtligt brott mot avslag, 14 fall av smuggling och ett fall av lämnande av felaktiga uppgifter, rapporterar Denver Post på tisdagen.

Han ställdes inför domare Kathleen M. Tafoya i Denvers District Court på måndagen för dessa anklagelser. Det fanns dock ingen omedelbar information om varför Zadeh hade gripits i Denver.

Åtalet mot honom öppnades efter sex år i samband med att amerikanska myndigheter arresterade Zadeh under hans besök i USA. Enligt dokument från en federal domstol smugglade Zadeh varor från USA och andra länder till Iran mellan 2005 och 2009.