Pressmeddelande

Svensk-iranier protesterar mot Irans utrikesministers besök i Sverige

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI) anordnar den första juni 2016 en demonstration i Stockholm för att uppmärksamma det iranska prästerskapets systematiska människorättskränkningar och ökade antal avrättningar i Iran i samband med att regimens utrikesminister Javad Zarif besöker Sverige.

Sverige välkomnar iranska regimens utrikesminister samtidigt som dennes regering har avrättat över 2 700 individer, inklusive många unga, under Rohanis tre år vid makten. Bara under maj 2016 har minst 60 dödsdomar verkställts i landets olika fängelser och på offentliga platser där över 50 avrättningar skedde redan under årets två första veckor.

Iran fortsätter att vara ett av världens största fängelser för journalister, enligt Reportrar utan gränser som också påpekar att nuvarande presidenten Rohanis presidentskap inte haft någon positiv inverkan på informationsfriheten i landet.

Irans verkliga problem är således varken västerländska sanktioner eller avsaknad av ”diplomati med omvärlden” utan prästerskapets envälde, som i sig består av ett antal olika fraktioner.

De senaste 37 åren, inkluderande Rohanis tre år som president, visar tydligt att den nuvarande regimen aldrig har prioriterat varken Irans ekonomi eller folkets behov.

Teherans finansiella och militära stöd till Assadregimen, Hizbollah, och shiitiska milisgrupper i Irak och Jemen flödar obehindrat under Rohanis regering. Samtidigt ökar regimens inhemska förtryck i syfte att kväsa folkligt missnöje och regimkritiska protester.

Den iranska regimen är den verkliga källan till instabilitet i regionen och har idag sina fingrar med i flera etniska och religiösa konflikter i olika arabländer.

Samarbetsorganisationen Islamiska konferensen (OIC) kritiserade Teheran nyligen och anklagade regimen för inblandning i regionala staters inre angelägenheter däribland Syrien och Jemen.

Deltagarna vid manifestationen den 1 juni kommer att uppmana regeringen att offentligt fördöma det iranska prästerskapets systematiska brott mot mänskliga fri- och rättigheter och de ökade avrättningarna i Iran.

De kommer även att uppmana Sverige att villkora förbättrade relationer med Teheran med ett omedelbart stopp för avrättningar, tortyr och godtyckliga arresteringar i Iran samt att vidta konkreta åtgärder för att pressa iranska regimen till att frige journalister, poeter, artister, aktivister tillika samtliga politiska fångar i landet.

Datum: Onsdagen, den första juni
Tid och plats: Mynttroget, 11:00–13:00
Kontakt: Mojtaba Ghotbi, 0046-705192868