Andra nyheter, Nyheter

Irans högste ledare uppmanar till vaksamhet mot västvärldens ”mjuka krig”

Iranska regimens högsta andlige ledare Ali Khamenei uppmanade till vaksamhet mot vad han kallade för en ”mjuk krigföring” som har sin ursprung i västvärlden och som syftar till att försvaga det prästerliga etablissemanget,  rapporterade regimens statliga television på torsdagen.

Khamenei och hans hårdföra fraktion är oroliga för att förlora sitt grepp om makten och anklagar regimens president Hassan Rohani för att förråda ”revolutionens anti-västerländska värderingar som störtade den USA-stödda shahen”.

”Våra tjänstemän och alla delar av etablissemanget bör vara vaksamma för västvärldens fortsatta mjuka krigföring mot Iran … fienderna vill försvaga systemet inifrån”, sade Khamenei.

”Genom att försvaga viktiga maktcentrum i Iran, kommer det att vara enklare att skada etablissemanget från insidan”, betonade Khamenei under ett möte med expertrådets medlemmar, som har rätt att tillsätta och avsätta den högsta andlige ledaren.

Expertrådet består av 88 medlemmar, mestadels av äldre prästmän och förväntas välja en efterföljare till Khamenei, som har sista ordet i alla statliga, religiösa, ekonomiska och sociala frågor.

”Det enda sättet att förverkliga [1979 års Islamiska] revolutionens mål är nationell enighet och inte att lyda fienden”, tillade han.

”Irans fiender försöker påverka beslutsfattare, ändra iranska tjänstemäns positioner och förändra människors föreställningar”, varnade Khamenei och tillade, ”vi bör vara starka och beslutsamma ”. Khamenei.

Den hårdföra fraktionen knutna till regimens högsta andlige ledare kontrollerar rättsväsendet, landets säkerhetsstyrkor, väktarrådet som granskar lagar och valkandidater, public service samt revolutiongardet och stiftelser som äger och kontrollerar en stor del av Irans ekonomi.